2012/05/30

tévé • tv


PONT egy ilyen alkalomra vártam, hogy elmeséljem a legújabb híreket! Közvetlenül múltkori bejegyzésem után - ami arról szólt, hogy a játékok négy nyelven készülnek - megkavarodtak körülöttünk a dolgok és hirtelen szükség lett lengyel és román játékszabályra is... tehát az már összesen HAT NYELV!!!! Ma kaptuk ezt a linket a lengyel forgalmazónktól, aki szemmel láthatóan felpörgette az eseményeket. :-)


THIS is exactly the kind of occasion I’ve been waiting for to tell you the latest news! Directly after my last entry – which was about the games being made in four languages – things got stirred up around us and there was suddenly a need for Polish and Romanian game rules, too… so in total that’s already SIX LANGUAGES!!!! We got this link from our Polish distributor today, who obviously sped up the events.

2012/05/24

gyerekcuccok 2.- tábla • kid stuff 2. - boardez a gyerekszoba határain túl mutató történet, helyszín: a konyha. A vívmány egyszerű: rétegelt lemez tábla, matt fekete zománcfestékkel lefestve ikea fogantyúval. Két darabból van, külön nyitható a fenti és a lenti rész. Ez azért fontos, mert a fenti rész mögött csupa olyasmi van, ami a főzéshez kell, és így a nyitogatással (a saját érdekemben) nem háborgatom a lent alkotó művésznőt. Amíg Bojka nem érte el a fenti ajtószárnyat, addig a "mit főzzek?" kérdéskör megoldására használtuk. (hosszú listát írtunk közösen, csupa olyan receptet, amelyekre nagy eséllyel rábólint az egész család) a lista cserélődött, de ami a legfontosabb, mindig szem előtt volt és levette a vállamról a döntés terhét. :-)


This story goes beyond the boundaries of the kid’s room, location: the kitchen. The innovation is simple: plywood board, painted with matte black enamel paint with an ikea handle. It’s made up of two pieces, the top and bottom part can be opened separately. The reason this is important is that behind the top part, there are a bunch of stuff that are needed for cooking, and so (for my own good) I don’t disturb the artist creating below by opening and closing it. When Bojka couldn’t open the upper door wing, we used it to solve the „what to cook?” problem. (we wrote a long list together, a bunch of recipes that probably the whole family will say OK to) the list alternated, but more importantly, it was always in view, and relieved me of the burden of decision.
ezek a műalkotások bonyolultabb recepteknél készültek:

These artworks were created for more complicated recipes:

a mobil verziók..... :-)

The mobile versions….

2012/05/22

hírek a cirkuszról • news about the circus

Madárember (fent) • Birdman (above)

Kezd körvonalazódni, hogy mi is lesz ebből a cirkuszos dologból. Olyan játékon gondolkodom, amiben sok különböző karakter van és bizonyos mezőkön bizonyos karakterek előnyökhöz jutnak - vagy éppen nem... értitek?
Úgy tervezem, hogy figura ügyben nem csak az eddig elkészült illusztrációkból mazsolázgatok, mert vannak szép számmal újak is, csak sztori nélkül (pl. a tetovált ember - lent)... a negatív hősök kérdésesek, egyelőre 18+ - osra sikerültek, holott a játék 7+ lesz.

It’s starting to materialize what this circus thing is going to be. I’m thinking about a game with lots of different characters, and on certain tiles, certain characters get advantages – or contrariwise… get it?
I’m planning to not only pick and choose from the illustrations that are already done in terms of figures, because there are quite a few new ones, too, only without stories (e.g. the tattooed man – below)… the negative heroes are questionable, so far they turned out pretty 18+, whereas the game will be 7+.gondolom ezt a mutatványt szülőként mindenki naponta gyakorolja.
I suppose everyone practices this feat as a parent daily.

2012/05/17

Gyerekcuccok 1.- paraván • kid stuff 1. - panel


Mivel ígértem lakberendezési ötleteket, tessék, íme az első: ....
Mielőtt belevágnék tudnotok kell, hogy amikor építetkeztünk, nem terveztünk gyerekszobát. Erre nincs logikus magyarázat, de akkor még fel sem merült, hogy ez a koncepció úgy ahogy van marhaság. Így lett a tetőtérben két műterem, majdnem egy légtérben. Nagyon hamarosan az egyiket kénytelenek voltunk újrahasznosítani, de attól, hogy másra használtuk még nem lett gyerekszoba belőle. A legnagyobb probléma az volt, hogy a nagy üres teret lakályossá tegyük egy kis ember számára. Ez a paraván azért készült, hogy ha Bojka kuckóra vágyik, egy gyerek léptékű teret le tudjon határolni magának. Remekül bevált, főleg, hogy a paraván két oldala két játék lehetőséget adott. Az egyik oldalára szobabelsőt festettem, a másik oldalra pedig utcát, fákkal, kerítéssel. 4db 70x100-as szürkelemezből készült, könyvkötő vászon csíkokkal összekapcsolva. Auro falfestékkel lett lefestve, hogy bírja a mancsolást. (temperával színeztem). Ha valaki belefogna a kivitelezésébe, javaslom, hogy a paraván sarkait kerekítse le, mert éles lehet az első néhány használatnál. A dekorálást bízhatjátok a gyerekekre, úgyis ők tudják mire akarják használni.

Since I promised interior design ideas, here you go, voilá the first one: …
Before I start, you have to know that when we were remodeling the house, we didn’t plan a kid’s room. There is no logical explanation, but at the time it didn’t even come up that this concept is nuts as it is. This is how there came to be two studios in the attic space, almost in one airspace. Very soon we had to recycle one of them, but just because we were using it for something else, it didn’t become a kid’s room. The biggest problem was making the big empty space homey for a little person. This panel was made so that if Bojka wants a cozy nook, she could enclose a kid-sized space for herself. It works wonderfully, especially since the two sides of the panel gave way to two game opportunities. I painted a room interior on one side, and a street with trees and a fence on the other side. It’s made of gray paper boards, linked together with bookbinder canvas strips. It was painted with Auro wall paint, so it would endure pawing. (I colored it with gouache). If someone were to start construction, I suggest you round the corners of the panel, because it can be sharp at the first few uses. You can leave the decorating to the kids, they’re the ones who know what they want to use it for anyway.

Bojka itt mozit rendezett be (és büfét): • Bojka furnished a cinema and a buffet:2012/05/15

kedd reggel • tuesday morning
Készült két új kép, és tengernyi firka. Ha láttak volna a rajztanáraim, hogy mennyire élvezem a grafit maszatolását, (ami szigorúan tilos, művészietlen dolog, fújj) biztosan a kezemre ütöttek volna. Bizony, ennyi idősen minimum rá kell jönnie az embernek, hogy másképpen van tekercselve, mint a többiek és amíg küzd a beletukmált törvényszerűségekkel, nemigen fog továbblépni. Nem, és nem vázolom fel a képeket. Elkezdem azzal ami eszembe jut, ha kell a figura tekintetével. Grafittal rajzolok és még maszatolom is. Állati jó!!!!!


Two new pictures, and tons of scribbles were made. If my art teachers would have seen how much I enjoyed smearing the graphite, (which is a strictly forbidden, unartistlike thing, ew), they definitely would have hit me on the hand. Indeed, you have to realize at least by this age that you are wired differently than the others, and while you are struggling with the regularities forced into you, you’re not really going to move on. No, and no, I won’t sketch the pictures. I’ll start with whatever comes to mind, with the figure’s eyes if needed. I’ll draw with graphite and I’ll even smear it. Awesome!!!!!


A múlt éjjel fejeztem be a kövér hölgyet:

I finished the fat lady last night:Emma Fleet

"...mindenek felett álló pszichiáter feladata, hogy meghatározza, mely pontokon érintkezik  a paciens anatómiailag a heverővel.
Más szóval, hol teremt a beteg kapcsolatot a valósággal. Egyesek mintha félhülvelyknyire lebegnének bármely adott felszín fölött. A Földet már olyan régóta nem látták, hogy enyhe légbetegségben szenvednek.
Mások azonban olyan szilárdan nehezednek rá, úgy megkapaszkodnak, úgy nekifeszülnek, és oly erővel vetik bele testüket a valóságba, hogy jóval távozásuk után is felfedezhető tigris formájuk és karmaik nyoma a bútor huzatán.
Emma Fleet esetében dr. George C. George hosszú ideig latolgatta, melyik a bútor, melyik az asszony, és hol mi érintkezik mivel.
Mert, hogy az elején kezdjük, Emma Fleet megszólalásig hasonlított egy heverőhöz." (ray Bradbury: A tetovált asszony)


2012/05/13

inspirációk


Elég vacak idő van, még innen bentről is rémes. Bojka éppen az év végi zongora vizsgára készül - falra kergetve az apját - én pedig tisztes távolságban a tűzvonaltól hasznosan próbálom elütni az időt. A fotóim közt akartam rendet tenni, de megint elsodródtam. Rátaláltam a Tintaló Társulat 2009-es fellépésén készült képeinkre. Mivel cirkuszos, így illik ide: -)
Az előadás zseniális volt, de sajnos nem vagyok biztos benne, hogy fut-e még... Az oldalukat azért nézzétek meg, hátha...innen linkelhetsz. Elég körülményes egy lyukon át fotózni (főleg sötétben), ezért kérlek a képek minőségétől ezúttal tekintsetek el.A múlt héten a forgalmazással kapcsolatos teendők miatt takarékra kellett tennem a saját cirkuszos cuccaimat. Most próbálok visszatalálni.....ami segít:
A Tükörálarc és az Árnyékok és köd jó kis esős délutánra való mozik,
A tetovált asszony és a Gonosz lélek közeleg Ray Bradbury-től inkább
viharos éjszakára való olvasmányok. 

2012/05/10

hol élsz?


Kigördült a nyomdából a legújabb szinezőnk. Remélem hasznos cucc lesz nyárra a kisebb gyerkőcőknek. De talán a nagyobbak is szívesen elpepecselnek majd vele. (?) Ezt azért gondolom, mert Bojána pl. teljesen begőzölt tőle, még a suliba is magával vitte! (topmodel rémség, marbushka 1:1) (hehe) Már feltöltöttem, a weboldalunkon elérhető. klikk ide


2012/05/03

cirkusz


Készülnek az illusztrációk, de azt még ne kérdezzétek, hogy pontosan mihez is...


2012/05/01

A múlt héten...


...péntek délután, amikor Bojkára vártam a suliban, Miri mamája felhívta rá
a figyelmemet, hogy a mi osztályunkban a legnagyobb az egy négyzetmétere jutó grafikus anyukák száma. Nagyon felvidultam, mert az adott pillanatban
a fent említett anyukákhoz tartozó gyerekek mindegyike ugyanazt a rémséges szinezőt nyűtte, amit az előző bejegyzésben lesajnáltam. Túllépem tehát a problémán, amit jobban feltupíroztam, mint kellett volna. Főleg, hogy néhány fontosabb dolog is történt a múlt héten, ami a Marbushkát ennél közelebbről  érinti:  A mi szinezőnk gyártása elkezdődött és ezzel egyidőben a weboldalunk minden fejlesztése befejeződött. Az összes menüpont megbízhatóan működik és örömmel láttuk, hogy már sokan használják.
Az animáció létjogosultsága azonban még vita tárgyát képezi az okostelefonok és iPad-ek miatt. :-/ A játékokról készült fotók lassan stabilizálódnak. Folyamatosan cserélgettem és pofozgattam őket az utóbbi időben, így lassan-lassan elérik már a kívánt szintet. Erről persze a "vezetőség" véleménye megoszlik.
Megjelentek a játékaink a Lakáskultúra online játékválogatásában. Villámgyors akció volt, a megkeresés és a megjelenés közt alig telt el egy nap, ezért nem tudtam előre jelezni. De ha már ott voltam, böngészgettem,
és megtaláltam Bojka szobájáról készített 2008-as fotóanyagot. Erről bevillant, hogy itt a blogon megoszthatnám veletek a gyerekszobában keresztül vitt vívmányainkat. Némi kutatómunkát igényel, úgyhogy ezt majd később... +...időközben elkezdtem a cirkuszos illusztrációkat. Holnap mesélek róla, most még kihasználom, ami a szünetből maradt. :-)

ezt a kertben találtam: