Güs dolgok • Gü things




Az első telefonom Nokia volt és sárga. Teljesen elvarázsolt, hol bárhol bárkit elérhetek és viszont… bár már akkor is állatira utáltam telefonálni. Aztán néhány készülékkel később a technika odáig fejlődött, hogy már lehetett fotózni is. Kis felbontású képeket ugyan, de végre értelmet nyert számomra a telefon léte és az a tény, hogy hurcolom magammal. Aztán beköszöntött a képmanipuláció időszaka és ezzel eljött számomra a kánaán. Bárhol, bármikor dolgozhattam. Persze ennek nagyon nincs jellemépítő hatása, de elnéző vagyok magammal: ennyi kihágás belefér. Mindig magyarázom Bojkának, hogy a kütyük csak eszközök a célod megvalósításához és vigyázni kell a függőséggel, de csakúgy mint minden más esetben, a szabad szemmel is jól látható szülői példát követi a gyermek. Először a digitális rajzolás ejtett rabul, aztán meg az animáció… az már biztos, hogy nem végelgyengülésben fogok elhalálozni sokkal inkább az agyrobbanás esélyes. A tanulási folyamat pedig egyáltalán nem egyszerű. A már meglévő rutin legalább annyi nehézséget jelent, mint a teljes tudatlanság… és épeszű ember nem keresi a lehetőséget, hogy mindig új területen, új díszletek előtt égesse magát. A férjem szerint én kifejezetten provokálom ezeket a helyzeteket, képtelen vagyok nyugodtan megmaradni a fenekemen. A kutyás játék olyan egyszerűen és problémamentesen készült el, nem gondoltam, hogy a Gükkel ennyit fogok bénázni, mire egységes lesz a képi világ. Picit több zsákutcába futottam, mint amennyi optimális lett volna a kudarctűrésemhez. De már lassan vége. Güket most csinálom másodszor KÉSZRE (digitális rajzolás nagyon környezetbarát - egy kisebb erdőből származó papír mennyiség esett volna áldozatul, ha a hagyományos technikával készítem) és végre elértem azt a minőséget, amit szerettem volna. Utálok kétszer dolgozni, biztos vagyok benne, hogy egyszer majd a tudósok kimutatják, hogy ugyanaz a munka sokkal nagyobb energiát igényel másodszorra.



Ami a lényeg, hogy a Gük nagyon szépen alakulnak, (VÉÉÉÉÉGRE!!!) de a tartalékaim eléggé lemerültek a duplázással és ezzel az irodalmi vénám is elapadt. :-) Szükségem lenne egy kis segítségre, hogy ezeknek a jópofa figuráknak találjunk nevet, lehetőleg tele “ü” betűvel. Nem kell, hogy jelentése legyen, sőt, talán jobb is lenne a halandzsa. Ha valakinek van ötlete, ne habozzon elküldeni az e-mail címünkre, vagy kommentben megemlékezni róla a facebookon, lehetőleg még ezen a héten. A legjobb ötleteket egy GÜ játékkal háláljuk meg, természetesen majd csak a megjelenés után. Segítségeteket előre is köszönöm!!!



My first mobile phone was a harsh yellow Nokia. I was totally enchanted of being able to connect anybody - anywhere. … what a pity: I hate(ed) talk on the phone. With some phones later, the technique developed to the point that I could already take photos with my phone. They were only low resolution pictures, but …wow! Finally I had a reason to carry the mobile with me! Then the phones had apps for image manipulation and I felt like in Haven. I could work anytime, anywhere. Of course, this is not a good character-building feature, but I let myself enjoy this little tresspass. I always explain to my daughter that these devices are just tools to make picture and achive your aim, do not spend too much time with them! … but just like in any other case, the parental example is stronger than words, so I lost the battle. :-/ My new passions are digital drawing and animation, but to be honest, it seems to be an endless story. I enjoy challenges although the learning process is not easy. Existing routines could make such difficulty as knowing nothing at all ... and normal people do not seek the opportunity to humble themselves day by day in new scenes. My husband says I'm provoking these situations, I should enjoy the things I already know. The dog game was so simple and trouble-free, I did not think that Güs will be so difficult. But it's coming to the end. I do the design of the game for the second time and I finally achieved the quality I wanted. I hate to work twice, I'm sure scientists will discover in the future, that everything requires much more energy for the second time.

The Wonderful World of Güs are almost finished so my batteries are very low. I need a little help to find perfect names for the characters. I’m opened for every ideas. Only one thing would be important: their names should contain “Ü”. If this letter doesn’t exist in you language, Google translate will help you to figure out what kind of letter/sound it is. :-) You can send us the names in e-mail or just write a comment on facebook. For the best solutions we reward a Gü game (with shipping). I’m really grateful for your help in advance!