Five Months • Öt hónap


Finally, the time has come to get rid of a worn-out accessory from our living room: the model of the Kingdom. Along with the first spring sunshine, a creative spark came and made me able to finish the design process which took for more than five months. I shouldn't be surprised: All alone, I had to fulfil the impossible conditions that my daughter placed. The gameplay is not infinite of course, but it takes 90(!) minutes and all the 90 minutes are as exciting as she wished to be. The game requires a lot of strategic thinking, but it takes a long time to figure out which one is effective, as luck often changes the scene. Conclusion: it is not boring. Another requirement that I could succeed. Bojana was helpful (as usual) during the test plays and she faced me the fact that I count on lovely and polite players around the board, so she showed me how cruel a player could be…and with this gesture the weakest points of the game were revealed. Her strategy was soooo mean that I was forced to make serious and strict changes in the rule but somehow everything got fixed! It was a useful lesson. Kingdom seemed to be my Mount Everest that I couldn't get around just to climb over. Although I was extremely tired, I couldn't stop until the story wasn’t perfectly covered by the rule. To be honest: I don’t really mind it is finished by now – ... Of course, life didn't help either, it was cruel and frustrating – always at the worst time. BUT focus on the bright side: The game is beautiful and I am very proud of it. The production will start in the next weeks. Thanks to Goodness my craze is over for this year: cheerful, nice and simple games are coming! I figured out most of them while I was stuck by the rules of Kingdom.

News: This will be our first game where only English rule book will be found in the box and the multi languaged, beautiful rulebook will be available with using a QR code. This solution is not only environmentally friendly but also gives me much more freedom in design, without having to mess around with the number of pages available. The graphics need more space. The Kingdom is a great example, it has a lot of drawings and there is a lot to explain :-D.Eljött az idő, hogy végre megszabaduljak a nappalink egyik állandó és meglehetősen viseletes kiegészítőjétől: a Kingdom makettjétől. Az első tavaszi napsugárral együtt az isteni szikra is megérkezett, amivel pontot tudtam tenni a több mint öt hónapig tartó tervezési folyamat végére. Ha reálisan nézem a dolgot, nincs semmi meglepő abban, hogy idáig húzódott, hiszen a Bojka által leadott megrendelés minden feltételét teljesítettem. A játékmenet nem végtelen, de 90(!) percig tart, jó izgalmas, mivel kell hozzá stratégiai gondolkodás bőven, de sokáig tart kitalálni, hogy mégis melyik hatásos, mivel gyakran közbeszól a szerencse. Bojka segített a tesztelésben és keményen szembesített azzal a ténnyel, hogy alapvetően udvarias játékosokra számítok a tábla körül. Aztán megmutatta, hogy milyen az, amikor valaki csak  a kiskapukkal gazdálkodik. Jó lecke volt, kénytelen voltam erélyes változtatásokat eszközölni a szabályban de végül ez vezetett a jó eredményre. Sokáig úgy tűnt, hogy a Kingdom az én Mount Everest-em, amit nem tudtam kikerülni csak megmászni. Szégyelletes, de majdnem megfutamodtam. Igaz, karácsonyra kész volt a grafikája, de nem nyughattam, amíg a történet nem volt tökéletes fedésben a szabállyal. Persze az élet sem segített, ilyenkor kegyetlenül fordulatos és bosszantó tud lenni. Meg zajos is. Ami a lényeg: A gyártás elindul a következő hetekben! Hála az égnek erre az évre letudtam az elmebajt. Vidám, kedves és egyszerű játékok következnek. Persze ezekhez rengeteg ötletem támadt amíg a Kingdom mellékvágányain vesztegeltem. 

Újdonság: Ez lesz az első játékunk, amiben egynyelvű szabályt találtok majd kinyomtatva és a többi nyelv QR kóddal lesz elérhető színes, szépséges, mesekönyv-szerű kivitelben. (képek mellékelve :-)) Ez a megoldás nem csak környezetbarát, de sokkal több szabadságot ad nekem is, mivel nem kell mindent belepaszíroznom a rendelkezésre álló oldalszámba. Nem beszélve arról, hogy a grafikák és a játék világa nagyobb teret kap… ami persze több munka, de alig várom! :-D A Kingdom kiváló alany, rengeteg rajz készült hozzá és a szabály is egyszerűbben megérthető a magyarázó ábrákkal.