vega kalandok • veggie adventures
Egész hétvégén esett. Esőben pedig két dolgot lehet csinálni: főzni és enni. :-) Mivel nagyon esett, ezért még írni is tudtam róla. Általában csak fotózni szoktam főzés közben. Nemcsak azért, mert az alapanyagok és (optimális esetben) a végeredmény is fotogén, hanem a könnyebb beazonosíthatóság miatt is. Mielőtt megesszük, ritkán szoktam "bemutatni" az ételt, és sem az oldalszámot, sem pedig a forrást sem nevezem meg, így érthető, hogy családtagjaim nehezen tudják körülírni, hogy adott esetben melyiket kéne reprodukálni. Utolsó ilyen bakink után a férjem telefont ragadott, és elkészítette kedvenceinek listáját a feledés elkerülése végett. Összerakva az ő leírását az én képeimmel, az már majdnem szótár. :-) A képeket most megosztom veletek, mert elég büszke vagyok rájuk... Bojka nem vesz részt ebben az egészben, mert neki tökmindegy mit eszik, csak legyen rajta bunda. (Rántott hús, rántott tök, rántott camembert…csak változatosan)
Az egész sztorit igazából a vegaság miatt kezdtem el. Évekkel ezelőtt a rengeteg vegyszertől sokalltam be és tértünk át a bio ételek fogyasztására. Jó döntés volt, nemcsak a saját egészségünk miatt, ahogyan ezt legtöbben teszik, hanem környezetvédelmi szempontból és emberbarátságból is :-). Szeretem támogatni azoknak a munkáját, akik hasznos területen tevékenykednek. Mostanság a hús kérdés verte le nálam a biztosítékot. Nem tudtam feldolgozni az embertelen állattartást és a hússal való felelőtlen bánásmódot, így vega útra tereltem a család élelmezését. Igaz, minket nem érintett a nagy áruházláncok és a piaci árusok kavarása, mert bio husit ettünk, de mivel nem vagyok ragadozó típus, nem tudtam napirendre térni afelett, hogy a jószágoknak meg kell halnia azért, hogy mi ehessünk. Főleg, hogy az ülő munkához nem kell ennyi energia. Ha kapálnánk vagy kaszálnánk a réten, oké. A férjem nagyot sóhajtott....de velem tartott. Két hónap permanens húsnélküliség után kibökte: észre sem vette a különbséget. Mármint negatív irányban. Valójában sokkal változatosabban eszünk és sokkal jobban vagyunk. De miért is ne lennénk... Soha ennyi zöldséget, gyümölcsöt nem ettünk életünkben! Bojka nyilván elmondta az osztálytársainak, akik a szüleiknek, úgyhogy meg is érkezett a válasz: egy ember nem változtatja meg a világot. Hja, ha mindenki így gondolkodna…! Bennem nincs csordaszellem, ezt tudjátok, úgyhogy megint árral szemben haladok....élvezetes!... :-)
Akit érdekel, nekem a Vegasztrománia lett az etalon. Aztán a korábbi receptjeinkből kiválogattam azokat, amik fent maradtak a rostán. Nem is gondoltam, hogy milyen sok receptünkben nem volt hús! Még inspirációk: itt + még mindig követem a Dolcevita blogot és Fűszeres Esztert is.
It was raining all weekend through. And there are two things you can do in the rain: cook and eat. :-) Because it took for a long time, so I could even write about it. Usually I just take photos while cooking. Not only because the ingredients and (optimally) the end result are photogenic, but also for easier identification. Before we eat it I rarely “introduce” the food, and I don’t name the page number nor the source, so it’s understandable that my family members have a hard time describing which one to reproduce in any given case. Following our last such mistake my husband grabbed his phone and made a list of his favorites to avoid forgetting. Putting together his description with my photos, that’s almost a cookbook. Though in this stage it’s more like a dictionary. :-) I’ll share the pictures with you now, because I’m proud of them. :-) Bojka’s not participating in this whole thing because she doesn’t care at all what she eats, as long as it’s fried. (Fried meat, fried squash, fried camembert… keep it varied.)
Actually I started the whole story because of vegetarianism. Years ago I had enough of all the chemicals and we switched to eating organic foods. It was a good decision, not only because of our own health, as many people do, but also in the respect of protecting the environment, and philanthropy :-). I like helping the work of those who are active in useful areas. Lately I’ve reached my limits regarding the meat question. I couldn’t process the inhumane way animals are kept and the irresponsible treatment of meat, so I led the feeding of the family to the vegetarian path. Although the screwing around of big supermarket chains and market vendors didn’t affect us since we ate organic meat, but since I’m not a predator type, I couldn’t come to terms with the fact that the animals have to die for us to eat. Especially since sedentary work doesn’t require that much energy. If we were hoeing or reaping in the field, sure. My husband heaved a huge sigh… but he came along with me. After two months of permanent meatlessness he blurted out: he hadn’t even noticed the difference. In a negative direction that is. Our meals are actually much more varied and we feel much better. But why wouldn’t we be…Never in our lives have we eaten so much fruit and vegetables! Bojka obviously told her classmates, who told their parents, so we received the reply, too: one person doesn’t change the world. Yeah, if everyone thought that way…! There’s no herd instinct in me, as you know, so I’m swimming upstream again. :-)
For those interested, Vegasztrománia became a staple for me. Then I picked out those that passed the test from our earlier recipes. I wouldn’t have thought so many of our recipes didn’t have meat! More inspiration here. I still follow these blogs (sorry, they're Hungarian) Dolcevita blog and Eszter Fűszeres