sár szörnyek • mud monsters







Íme egy kósza Halloween próbálkozás. A mérsékelten gusztustalan kategória alsó határát céloztuk meg idén. Sár szörnyeket terveztem, de Bojka szerint egy ovis sem rettenne meg tőlük. Ezzel tehát a korhatárt definiáltuk is. Ha tetszenek a sár-süti-szörnyek itt tudjátok letölteni a figurákat. A nyomtatókban előforduló festékek nyilván nem ehetőek, ezért azt javaslom, hogy a festékes rész ne érjen a sütibe!

Sár-süti recept:
25dkg 70% kakaó tartalmú étcsoki
(Vagy 20dkg étcsoki + 5 dkg tejcsoki a lágyabb ízek kedvelőinek)
18 dkg vaj
10-12 dkg porcukor (attól függően, hogy tesztek-e bele tejcsokit)
8 dkg liszt
5 tojás
1nagy csipet fahéj

kísérnőnek:
fahéjas porcukor és tejszínhab

A csokit és a vajat olvasszátok meg gőz felett. Egy másik tálban keverjétek össze a többi hozzávalót majd adjátok hozzá a megolvasztott egyveleget. Kb. 5 cm átmérőjű kivajazott-kilisztezett formákba öntsétek és 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig süssétek, hogy a közepe folyós maradjon.

Ha piskóta szerű megoldást szeretnétek, verjétek fel a tojásfehérjét külön és óvatosan forgassátok bele a tojássárgás, cukros, lisztes csokis masszába. Eleinte nem fog sikerülni lágyan, konkrétan mindkét lábbal stabilan kell állni keverés közben, de ha több részletben adod hozzá a felvert fehérjét, a vége felé lehet dolgozni azon, hogy ne törjön össze a hab. Ezt a verziót 10-12 percig sütöttem. Szerintem jót tesz neki a tejszínhab és a fahéjas porcukor.


Let me share a feeble Halloween attempt. This year we aimed for the lower margin of the moderately disgusting category. Bojka says even a preschooler wouldn't be scared of our monsters, so that has our target audience defined. If you like the mud-cookie-monsters, you can download the figures here. The toner in printers is obviously not edible, so I suggest that the part with toner on it doesn't touch the cookie!
Mud-cookie recipe:
25 dkg dark chocolate with 70% cocoa content
(Or 20 dkg dark chocolate + 5 dkg milk chocolate for those who prefer milder flavors)
18 dkg butter
10-12 dkg powdered sugar
8 dkg flour
5 eggs
1 big dash of cinnamon

Melt the chocolate and the butter over steam. In another bowl, mix the rest of the ingredients together, then add the melted mixture. Pour it into buttered and floured cookie forms of about 5 cm diameter, and bake it in an oven preheated to 200°C for 7-8 minutes, so the middle stays runny.

If you want a sponge cake, beat the egg whites separately and carefully mix it in with the mixture of egg yolks, sugar, melted chocholate mixture and flour. It won't be soft at first, but towards the end you can work on getting the foam not to break. I baked this version for 10-12 minutes. I think it's good to serve it with whipped cream and powdered sugar with cinnamon.