Az őrült család esete a tengerimalacokkal • The Crazy Family’s Case with the Guinea Pigs





Szeretném leszögezni, hogy a tengerimalac ház készítéséhez semmi közöm sem volt. Leszámítva azt a tényt, hogy (rendkívül etikus módon) adtam Bojána alá a lovat. :-) Amióta kikristályosodott, hogy sikeresen elvégzi/túléli ezt a félévet az iskolában és ezzel a tengerimalac érkezése napról napra biztosabbnak tűnt, rengeteg időt töltött a neten megfelelő ház felkutatásával. Az időzítés nem volt sikeres, mert mire az iskolaév elzárult, mindenki elhúzott szabadságra a ketrec gyártókkal egyetemben. Egyetlen levelünkre sem érkezett válasz. Mi érthető módon idén nem nyaralunk, tehát pihenésnek és legfőképpen örömforrásnak maradt a tengerimalac projekt. A házat a férjem és Bojána építették ketten, én csak a háttérben biztosítottam a feltételeket hozzá, úgymint étel-ital, szabadidő és békefenntartás. Az első nap nagy lendülettel és egyetértésben láttak munkához, ami rendkívül szokatlan, már-már gyanús volt számomra. Mivel a munka másnap is folytatódott, a kimerült résztvevők toleranciája is alább hagyott és a stílus kezdett a várt irányba kanyarodni. Így kezdődött:
- Anya tudsz jönni egy kicsit?
- Miért, baj van?
- Igen, baj van apával… illetve nem apával. A gondolataival.
Nem tudom, hogy ki lépte át elsőként a határt, de a hangnem viharsebesen hanyatlásnak indult: a férjem állat ellenes húrokat kezdett pengetni, amivel azonnal a plafonra ugrasztotta a gyerekemet. Rávilágított, hogy bőven elég baja van azokkal az élőlényekkel, amik már megvannak, merthogy neki az állat tartásból mindig csak az alja meló jut: az orvoshoz hurcolás, a “szőrtelenítés”, takarítás, a kajazsák cipelés, a sétáltatás és végtermékek elpucolása. Kifejtette, hogy szerinte az állat tartásnak a legtolerálhatóbb módja, amikor jön a fácán és lelövik. (ha tényleg komolyan gondolná, már nem élnénk együtt :-) ) Persze Bojkát sem kellett félteni, erre rögtön közölte (a roló húzóját az ujjai közt forgatva), hogy a felirat szerint csak a gyerekek nyakára nem szabad csavarni… szóval ideje volt gyorsan befejezni a kecót, mielőtt lefolyt volna a vér a lépcsőn. De ahogy elkészült, nem győzték egymás kezét rázogatni a nagy egyetértésben és a férjem szinte a könnyekig meghatva közölte, hogy ő soha ilyen szépet és tökéletesen nem csinált, beleértve a Marbushkát és kivéve Bojánát. Kéz a kézben rendezték be én meg csendben vigyorogtam hátul. A berendezés is legalább olyan klassz lett, mint a ház, leszámítva egy apróságot. Grafikus létemre feltűnhetett volna a boltban, hogy a faforgács csomagolásán túl sok az alma motívum, de gondoltam biztos szép, miért is aggódtam volna??? Így mi sem természetesebb, hogy a high-class kecó pórias, wc illatosítós zöldalma szagot áraszt. Összegezve a nyaralásunkat: egy nap volt az anyagbeszerzés, kettő az építés, egy-egy pedig a festés, szilikonozás és egy szép nagy túra a cocákért.











A munkálatok alatt Dana totál kiborult a mellőzöttségtől, hiányolta a családot, én nem voltam elég társaság neki. Ha esetleg mégis fel kellett mennem a harmadikra igazságot és/vagy rendet tenni, mártír fejjel feküdt a lépcső alján (már ameddig fel tudott mászni) és halkan nyüszített. Némileg aggódtam, hogy mi lesz ha meglátja a tengiket!

A történelmi pillanat 2017.07.02-án jött el, amikor megérkeztek a gyerekek. A “megérkeztek” talán egyhe túlzás, ugyanis két órát utaztunk értük oda és két és felet vissza. Odafelé elég nyitottak voltunk a látványosságokra (gát, tenger, hajók) lévén vasárnap hajnali forgalom (sehol senki), de visszafelé megkaptunk minden "szépséget", amit az ébredező városok adhatnak. Egy nagyon szép farmról hoztuk el Grafitot és Zuzut, (igen, a szakirodalom alapos tanulmányozása után végül kettőt választottunk…)  pedig a tenyésztő korrekt módon megmutatta, hogy mekkora mammutok lesznek, mi mégis tök vagányan vállaltuk a felnevelésüket. Az már ott kiderült, hogy Grafit egy vasgyúró és nem fél hangot adni a véleményének, úgy visít, hogy még Dana is földre sunyva nyüszít tőle. Zuzu nagyon visszafogott, angyal baba, mindent tűr, még azt is, hogy Grafit a hátán állva utazott hazáig. Laca véletlenül rossz helyen hajtott le a sztrádáról, így megtoldottuk még fél óra szenvedéssel a malacok első napját. Amikor hazaértünk és az új házukban elengedtük őket, mindketten a falra simultak tapétának és nagyjából azóta is úgy állnak, ahogy letettük őket. Bojána enyhén kétségbe van esve, de rendületlenül beszél hozzájuk és mesél róla, hogy milyen klassz lesz együtt. Gondolom az éjszaka nem lesz eseménytelen…de nagyon boldogok vagyunk: stramm kis jószágokat kaptunk, hála G. Bil-nek! :-) ja és persze megérte az építkezésbe fektetett energia is, ki nem hagynám a döbbent arcokat és leesett állakat a képanyag láttán! Így reagál a legtöbb ember a tengi palotára…én meg úgy mutogatom, mintha bármi közöm lenne hozzá! :-DDDD








I would like to point out first, that I’m not responsible for the guinea pig project. …apart from the fact that I suggested Bojana choose them instead of rabbits. :-) When it became clear that she survived this term at the new school, and the arrival of the guinea pigs came closer and closer each day. She spent a lot of time on the net searching the most convenient pig house. The timing was totally unsuccessful because when the school year was ended, everyone went on holiday, even the craftsmen who could help us. As we did not plan to have a vacation this year, the guinea pig project remained a source of relaxation and fun. The house was built by my husband and Bojana, I just provided the best conditions for them in the background. On the first day, they worked peacefully together in great harmony, which was extremely strange for me. When the work continued on the next day, the tolerance level decreased and the style began to turn in the normal direction:
- Mom, would you please come…?
- Why, is anything wrong?
- Yeah, I’ve a problem with Dad ... or not exactly with him, but with his mind.
Here we are. I do not know who crossed the border first, but their manner changed direction: my husband began to talk against animals. He made it clear that he has all the troubles with the animals we already have, and he gets only the worst part of the job: taking them to the doctor, carrying big food sacks, walking them and picking up poops. He ensured that the best way of keeping an animal is “when the pheasant comes and you shoot it”. (If it would be true, we would not live together) that kind of talk - even if it’s not true - made my daughter furious. Se told him immediately (with the string of the roller curtain in her hands) that the instructions say that it must be kept away from children, but not from adults! So it is allowed to twist around somebody’s neck who is already grown up ... But when the house was ready, they shook each other's hands in great harmony again, and my husband ensured me that he never did anything so beautiful and perfect like this house, including Marbushka and except Bojana. Hand in hand they furnished the guinea-pig castle and I laughed at the back. The equipment was as cool as the house, except for a small thing. Being a graphic designer I should have to recognize, that there were too many apple motifs on the packaging of the wood chips, but I thought it was just for decoration. So it is my fault, that the high-class castle has a smell of a green apple toilet refresher.

During the work, Dana was totally disappointed, and I couldn’t console her. She missed her family and I was not enough for her. Every time I had to climb up to the third floor, where the guinea-pig house was built, she laid down at the bottom of the stairs with suffering expression on her face and cried. I was worried about what she will do when she is going to meet the piglets!

Breaking news: the piggies have arrived. Ok, it is a little overstatement, because they did not "arrived", we had to travel two hours there and two and a half back with them. They were calm during the trip, but they are scared by now. Bojana does her best to feel them at home, so I hope they will be all right soon!