Üvegbe zárt Karácsony • Christmas in a Jar


Az első mezokozmosz szerelem volt első látásra. A neve nagyon tudományos, de amit takar, az egy kis csodavilág! Az én választottam egy gyönyörű kis fenyő volt párával borított üvegben, mohával takart földjén nagyon hiteles műhó csillogott. Normál esetben nem kedvelem a műanyag hozávalókat, de ez kicsit sem látszott annak! Belenéztem, és láttam a karácsonyt. Bármit megadtam volna érte! Olyan volt, mint egy instant álom. Minél tovább néztem, annál több emléket csalogatott elő. A papírja azt ígérte, hogy egy évig is vidáman él bent az üvegben a kis növény és sem locsolnom, sem tápoldatoznom nem kell. Ideálisnak tűnt, pont ezen a két ponton szokott elcsúszni a növénynevelési projektjeim nagy része és enyészetbe fordulni minden növényi szervezet az otthonunkban. Bojána szülinapjára hasonló szépséget kért, ami ismét hülye döntés volt, hiszen meg sem vártuk, hogy az előző üvegbe zárt csoda életben marad-e. Akkor ebből már sejthető a történet végkimenetele: a növénykék órára pontosan ugyanakkor sárgulni kezdtek és amikor kinyitottuk az üveget segítségnyújtás céljából,  - a lelkük nagy pukkanással távozott az üvegből. A dolog megrázta Bojkát, tekintve, hogy érzelmileg minden élőlényhez kötődik és kijelentette, hogy több növény be sem teheti a “lábát” a házunkba. Mitagadás, hibásnak éreztem magam a történtek miatt, mivel naívan az üvegekhez csatolt papír minden szavát elhittem, így elhatároztam, hogy készítek Bojkának kárpótlásul egy másikat. Nem akartam mégegyszer kifizetni érte azt a nem csekély összeget, amit reálisan nézve egy marék föld, némi moha és egy befőttes üveg közel sem ért volna meg, így nekiláttam én magam. Az üvegbe zárt álom házi kivitelezésben nem került többe, mint 1500Ft, ennek függvényében külön szégyelltem magam a dőreségemért. :-D Eredetileg azokat az apró karácsonyfákat akartam felhasználni, amik jelenleg az ablakban karácsonyi dekorációként ácsorognak, de kiderült, hogy azok a férjemmel vannak szoros érzelmi kötelékben, szóval kénytelen voltam letenni a karácsonyi gondolatról. Még szerencse, hogy ilyen érzelmes család vagyunk, mert különben túl könnyű és unalmas lenne az élet.

Az új mezokozmoszok így néznek ki:
Azért osztom meg, hátha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy kivitelezni tudja karácsonyi hangulatban is. (Terrakotta gyöngyök vannak az üveg alján, hogy felszívják a felesleges nedvességet, majd egy réteg föld kis növénnyel. A földet moha takarja be, hogy ne nőjenek nemkívánatos elemek a növénykék köré. A moha nem csak szép, de meg is tartja a nedvességet) Abszolut öko, környezetbarát, gyors, költségkímélő és mégis mesés ajándék. Szigorúan az utolsó percben kivitelezve.

A miénket nem merem bezárni a történtek után, de így is meseszép. Ha valaki szeretne lezárható hosszú évekig önellátó kis világot készíteni, olvasson utána a hivatalos elkészítési módnak, rengeteg forrás van róla  a neten! Sok sikert hozzá!






The first mesocosm we had, was love at first sight. Although its name sounds serious it looks like a fairytale!  There was a beautiful little pine in a jar, and the soil under was covered with moss and very lifelike artificial snow. When I looked into the jar I really saw Christmas. I would have given anything for this magical thing! It was like an instant dream. The longer I watched, the more magic I saw in it. It was really pricey regarding the fact that is was made of just a handful of soil, some moss and a jar. The description promised that the little Christmas tree will live happily for a year or longer without watering and give plant food to it. It seemed ideal for me because I’m not lucky with growing plants at all. Bojana wanted the same one for her birthday, which was a stupid decision again, as we did not wait for the previous bottle is surviving or not. The story had no happy ending: the plants turned to yellow at the same time, and when we opened the bottle to rescue them, a big “bummmm” indicated that we were late - the spirits of the plants left the jar. This thing shocked Bojana because she is emotionally tied to all living things and she declared that no more plants could come into our house. I felt guilty for following the instructions which were attached to the mesocosms, so I decided to make new ones for Bojana. Well ... the reproduction cost was no more than 5Euro and they really worth the effort! Originally, I wanted to use the tiny Christmas trees that decorate our window at the moment (I also bought artificial snow), but it turned out that there is a tight emotional bond between my husband and the trees :-D, so I was asked to leave them. Fortunately, we are such an emotional family, otherwise, life would be too easy and boring.

The new mesocosms look like this:
Absolutely eco-friendly, quick, economical and fabulous gift. Strictly done in the last minute of course. : -D

I do not dare to close the jars after the happenings. If you want to have a self-sufficient little world for years, read the official production method, there are plenty of resources on the web! Good luck with that!